30 april, 2020

Landskronahem tar hjälp av Dayspring för att skapa förbättring i socialt utsatt område.

Karlsund i Landskrona har prövats hårt genom åren. Men området är inte utan hopp. Det kommunalägda bostadsföretaget Landskronahem har bestämt sig för att satsa och har valt Dayspring som generalkonsult.

Bild: Landskronahem

1970-talets miljonprogramsbygge ska lyftas till 2020-talets medvetenhet. En arkitekttävling för områdets innehåll samt gestaltning är genomförd och Koppargården 1 är först ut bland husen. På Dayspring har vi hand om utredningar och projektering samt att ta fram förfrågningsunderlaget som avser totalentreprenad för husets ombyggnad.

– Vi ser till att visionen blir genomförbar utifrån de förutsättningar som Landskronahem och just den här fastigheten har. Våra arkitekter bearbetar

t ex vinnarbidraget från FOJAB ned på detaljnivå för att det ska kunna förverkligas. Vi håller också ihop alla disciplinerna som krävs för att få till ett genomarbetat underlag inför upphandlingen, säger Claes Rudenholm, vd på Daysprings Malmökontor.

Koppargården 1 kommer få ett helt nytt utseende och bli ett flaggskepp i området. Fasader och balkonger görs om och samtliga lägenheter, trapphus, tvättstugor, entréer etc kommer att totalrenoveras. Nya planlösningar tas fram och det kommer bl a även bli etagelägenheter på vinden.

– Den upplevda tryggheten är så klart också en viktig del i ett sådant här område och i upphandlingen så kommer det finnas krav på trygghetscertifiering. De boende ska kunna känna sig trygga oavsett vilken tid på dygnet det är, fortsätter Claes.

Landskronahem har även valt att investera i uppvärmning och ventilation så att fastigheten får en lägre energianvändning. Det vinner både ekonomin och miljön på. Bra! Blandarna i kök och badrum kommer dessutom vara både blyfria och sparsamma med vattenåtgången. Det vinner ekonomin, miljön och de boendes hälsa på. Hållbara val är win-win.

Med sina ca 2 700 lägenheter är Landskronahem det största bostadsföretaget i Landskrona. Man vill verkligen visa de boende att man finns för dem och kommer placera sitt nya huvudkontor mitt i området.

Har du frågor eller vill ha hjälp med liknande projekt är du varmt välkommen att höra av dig.