VASAKRONAN LÄPPSTIFTET

SÅ BYGGER VI OM LILLA BOMMEN – UTAN ATT STÄNGA NED DEN DAGLIGA VERKSAMHETEN

Dayspring (fd Rotpartner) har fått i uppdrag att projektleda och byggleda ombyggnaden av delar av Lilla Bommen 1, populärt kallad Läppstiftet, vid Göta Älv i Göteborg. Det ritades av den framstående arkitekten Ralph Erskine, uppfördes 1986–1989 och består av en högdel med 22 våningar och en lågdel med sex våningar. I den lägre delen ska totalt 10 000 kvadratmeter kontorsyta byggas om. De utgjordes tidigare till stor del av mindre kontor och korridorer, och anpassas nu till dagens efterfrågan på öppenhet och flexibilitet. Dessutom skapas 700 nya kvadratmeter kontorsyta. Tekniska system och konstruktioner optimeras och byggs så att det är lätt att förändra dem i eventuella framtida ombyggnationer.

Entréplanet uppgraderas och blir ljusare, luftigare och mer välkomnande med nytt utseende på entréerna. Broarna som bygger ihop huskropparna breddas.

Projektet är en samverkansentreprenad med Veidekke. Dayspring (fd Rotpartner) ansvarar också för all kommunikation med befintliga och nya hyresgäster under renoveringen genom Hyresgästdialogen.

Projektet tar totalt två år och beräknas vara klart i februari 2018. Dayspring (fd Rotpartner) bemannar projektet med en ansvarig projektledare, tre biträdande projektledare med ansvar för ekonomi, produktion och hyresgästanpassningar samt en kommunikatör som arbetar med Hyresgästdialogen. Vasakronan är en av Dayspring (fd Rotpartner) största kunder. Flera projekt pågår och Dayspring har också en konsult placerad på Vasakronans huvudkontor.

UTMANING: ATT BYGGA OM EN AV GÖTEBORGS MEST ATTRAKTIVA OCH VÄLBESÖKTA KONTORSBYGGNADER UTAN ATT HYRESGÄSTER OCH BESÖKARE PÅVERKAS.

Går det att genomföra en omfattande ombyggnad av 10 000 kvadratmeter i en sex våningar hög byggnad, plus en hel del nybyggnation, utan att det märks? Det klarar nog ingen, men redan från början stod det klart att målet var ”business as usual” under den två år långa ombyggnationen av lågdelen av Lilla Bommen 1. I entréplan finns en av områdets mest populära restauranger med hundratals lunchgäster varje dag och evenemang och festligheter på kvällar och helger. Under den finns en välbokad, modern och alldeles nyrenoverad konferensanläggning med plats för omkring 200 personer. Att stänga ned verksamheten var otänkbart.

LÖSNING: KULISSER OCH DRAPERINGAR. KOMMUNIKATION OCH OMTANKE. FLEXIBILITET – OCH VISS OMFLYTTNING.

Först och främst ville man hålla den väldesignade interiören snygg även under arbetet. Mycket av arbetet pågår inne i huskropparna, men broar, utskjutande balustrader och gångar är synliga från restaurangen, som är öppen upp i nock. Lösningen blev draperingar. Från golv till tak hänger stilfullt draperade vita tyglängder med tyngd och fall. De döljer byggstök och tillfälliga byggplattformar och dämpar ljud. Några av de hyresgäster som är helt beroende av lugna miljöer, som regionen som genomför terapisamtal och rehabilitering, har flyttat till andra lokaler under projektperioden.

Dayspring (fd Rotpartner) har också lagt stor vikt vid att presentera information på ett snyggt sätt med informativa och attraktiva vepor. I stället för anslag och plakat är många budskap ordentligt inramade och uppfattas faktiskt mer som tavlor än anslag. Dessutom fokuserar man naturligtvis på att hålla rent och snyggt överallt samt minimera buller så mycket som möjligt.

RESULTAT: EN NY, TILLFÄLLIG MEN STILFULL LOOK SAMT TÄT DIALOG MED DAGLIG PROBLEMLÖSNING.

Restaurangen har kunnat ha öppet som vanligt, och även om lunchgästerna är medvetna om att bygge pågår, har de nya tygdraperingarna faktiskt gett en ny look till den tidigare ganska nakna lokalen. Det har till och med firats bröllop där, och då blev draperingarna del av bröllopsutsmyckningarna.

Dayspring (fd Rotpartner) och Core, som driver restaurang och konferens, har en tät och öppen kommunikation med tydliga kontaktpersoner. Dag för dag stämmer man av vad som pågår, så att de extra högljudda jobben inte sker under konferens- eller lunchtid. Och eftersom Rotpartners kontor råkar ligga precis bredvid Lilla Bommen 1, kan ansvariga snabbt vara på plats om något behöver lösas.

Faktauppgifter:

Var: Lilla Bommen, Läppstiftet, vid fästet av Göta Älvbron.

På uppdrag av: Fastighetsägaren Vasakronan. Projektet sker i samverkan med Veidekke.

Vad: Ombyggnad och hyresgästanpassning av 10 000 kvadratmeter kontorsyta och entréer. Dessutom skapas 700 kvadratmeter ny kontorsyta i de befintliga utrymmena samt mellan två huskroppar.

Projekttid: Två år totalt, inflyttning februari 2018.