DET VAR EN GÅNG …

Alla historier har en början, den här har inget slut. Vi är i grunden ett konsultföretag i samhällsbyggarbranschen som är byggt på idén om ständig utveckling. Om att se och ta vara på möjligheter. Skapa värde. För alla inblandade.

Men du kanske undrar hur det hela började? Det här är vår historia.

ETT ELÄNDE BLEV EN BRA BÖRJAN.

Det var en gång en statlig utredning som visade att det fanns kraftiga rötskador på miljonprogramsområdenas unga träfönster. Knappt några år gamla var de bara. Ja precis, ett elände.

Den unge byggingenjören Göran Kåwert bestämde sig för att ta tag i problemet. Han blev expert på att besiktiga fönster, kartlägga skador och avgöra vilka åtgärder varje fastighet mådde bäst av. En av Chalmers prestigefastigheter i Göteborg med svåra skador blev första uppdraget. Sen spreds sig ryktet snabbt om den kunnige Kåwert. Både privata och allmännyttiga fastighetsägare ville ha hjälp. Fönstersystem i Kungälv AB var fött.

Göran blev snart även en eftertraktad föreläsare. Han såg problem som möjligheter till förbättring, och det har vi haft med oss sedan dess.

ROTPARTNER SKAPAR VÄRDEN I FASTIGHETER.

Det visade sig inte bara vara fönstren som man hade slarvat med i byggivern. Balkongerna hade behov av omfattande betonglagningar. Och parkeringshusen. Med åren blev det även problem inne i bostäderna. Vattenskadade badrum och annalkande stambyten.

För att göra en lång historia lite kortare så fick Göran sällskap av sin son John och Johns vän Fredrik. Båda ingenjörer och aktiva ägare än idag. Fönstersystem blev Rotpartner och vi skapade nu värden i hela fastigheten.

VILJAN ATT FÖRBÄTTRA HAR ALLTID FUNNITS DÄR.

Genom åren har vi ofta gått vår egen väg när vi trott på något. Utmanat oss själva. Och branschen. Det är sådana vi är.

När Göran var ute på en av sina löparrundor så kom också tanken. Hur kan vi göra det här ännu bättre? Hans svar blev, ”vi gör hyresgästerna delaktiga mycket tidigare”. Vi skapade HyresgästdialogenTM och sedan dess har vi jobbat i två parallella processer. En byggprocess och en mänsklig process.

Många i branschen har därefter sett värdet i delaktighet – det krävdes bara att vi vågade gå först och visa vägen. Under milstolpar hittar du fler exempel på det.

GÅ DIT HJÄRTAT LEDER DIG.

Vissa stunder knackar livet på mer högljutt med avgörande frågor. Vi fann oss där. Med en bransch vars ökande utsläpp och slöseri med jordens ändliga resurser och med människors kompetens gjorde att vi inte längre kände att vi kunde rekommendera den till våra barn. Så kunde vi inte fortsätta.

Från den dagen är vår mission att visa vägen till ett samhällsbyggande som kommande generationer ska kunna tacka oss för. För att tydliggöra det, både för oss själva och för vår omvärld, bytte vi namn till Dayspring. Det allra första ljuset på dagen. För ibland behöver någon våga gå först och visa vägen.